De stroomvoorziening in Lombok is miserabel.
Meerdere keren per week, soms zelfs meerdere keren per dag, valt de stroom uit. De netwerken zijn slecht, kabels lopen boven de grond,  vaak letterlijk aan elkaar geknoopt.
Daarnaast zijn er capaciteitsproblemen bij de Lombokse energiecentrale. Omdat de centrale vaak niet heel Lombok kan voorzien, worden geregeld grote gebieden afgesloten van stroom, bijvoorbeeld van 6 tot 10 ’s avonds (en in Lombok is het elke avond rond half 7 echt donker…). Voor deze afsluitingen zijn geen vaste schema’s, en het wordt nooit van te voren aangekondigd.
Grotere hotels en bedrijven draaien dan verder op een generator, maar gewone mensen zitten vaak in het donker, bij een kaarsje, of met zaklampjes op (dure en milieu-onvriendelijke) batterijen.
Tom heeft een paar maanden geleden in China een set met een klein zonnepaneel, een controller, accu kabels en lampen besteld. Die hebben we zelf in Nederland de afgelopen tijd uitgetest, en het levert hier elke dag 1 tot 2 uur lamplicht (maximaal 2 peertjes) en het apparaat kan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld een mobieltje op te laden.
Bestellen van de materialen in China met Lombok als afleverlocatie is moeilijk. Je weet nooit of de spullen goed aankomen en wat de eventuele invoerrechten zijn.
Inmiddels hebben we in Java een leverancier gevonden en zijn er een paar zonnepanelen en controllers besteld. Omdat de prijzen meevallen, zijn de panelen groter dan we oorspronkelijk hadden gepland, wat ook voor een betere opbrengst moet zorgen, er kunnen dus meer lampen aangesloten worden. Over een paar weken gaat Tom in Lombok op zoek naar accu’s en bedrading. Led lampen zijn ook al besteld.

Als alles compleet is, worden de 3 sets in Lombok geïnstalleerd. Dit gaat Tom doen, hij krijgt daarbij hulp van Andi, een jongen die in het schoolsponsoringsproject zit. Hij volgt de opleiding tot elektriciën.
Eén set wordt bij Andi thuis geïnstalleerd, de andere 2 bij andere gezinnen in Ampenan.
Andi zal contact- (en onderhoudspersoon) zijn als wij in Nederland zijn.
Hij zal ons ook laten weten hoe de installaties werken, of de gebruikers er het nut van inzien.  

De met zonnepanelen opgewekte stroom (12 Volt) wordt in een accu opgeslagen, en staat helemaal los van het gewone stroomcircuit. De zonne-energie kan dus alleen gebruikt worden voor verlichting en opladen van bijvorobeeld een mobieltje. In de huizen waar de panelen geïnstalleerd worden, verwachten we dat de bewoners ook niet veel meer stroom verbruiken dan voor verlichting.

Of de stroombesparing opweegt tegen de aanschafkosten van de spullen, weten we niet. Wel verwachten we dat de zonnepanelen in combinatie met een accu voor veel mensen een uitkomst zijn tijdens stroomstoringen, met name in de avonduren.
Afhankelijk van de resultaten (en ontvangen sponsorbijdrages) willen we dit project in de toekomst uit gaan breiden naar meer gezinnen.

Zo komt het er schematisch uit te zien:

Deze site maakt gebruik van cookies voor het verbeteren van uw bezoekerservaring