Het begin van ons reisverslag Bali-Lombok kerstvakantie 2006-2007

Hoe het allemaal begon. . .

“Waar gaan we dit jaar op vakantie?” Elk jaar weer een vraag. Het tijdstip waarop we zouden gaan stond al vast; de kerstvakantie. De kou en kerstdrukte ontvluchten en lekker rustig en warm het nieuwe jaar in. Niet gek! Azië staat al lang boven aan onze verlanglijst, maar we wilden dit jaar voor de afwisseling eigenlijk een keer naar Afrika gaan, Kenia of Tanzania.
Toen begon Azië toch weer te kriebelen, en dan vooral Indonesië.
Een klasgenoot van Anique had een spreekbeurt gehouden over Proyek Kampung Loco, een project in Lombok, Indonesië. Doelstelling is het dorpje Loco te ondersteunen, vooral door de kinderen uit het dorp in staat te stellen onderwijs te volgen.

Een tijdje later hebben de kinderen uit de klas van Anique op de Keg een groepsproject over Indonesië gedaan. Joep en Marijke, de Nederlandse oprichters en drijfveren achter Proyek Kampung Loco, zijn toen ook in de klas geweest en hebben van alles verteld over Indonesië en Kampung Loco.
Het groepsproject werd afgesloten door een inzamelingsmiddag in de klas, al het geld wat werd opgehaald, was bestemd voor Proyek Kampung Loco.

Met de hele klas hadden de kinderen genoeg geld binnen gehaald om Hariadi, een schattig Lomboks jongetje, de basisschool te laten volgen. Van het geld wat nog over was konden nog heel wat schoolspullen gekocht worden. Thuis hebben we nog tegen elkaar gezegd: “We moeten zelf ook wat geld storten.” Maar door alle drukte hebben we er een tijd niet meer aan gedacht.
Tot de vakantie weer ter sprake kwam. We hebben wat websites bekeken, en Afrika was snel vergeten. ‘Bali en Lombok’ klonk toch wel heel erg mooi. Zeker in combinatie met Kampung Loco.
Toen de winterfolders beschikbaar waren hebben we een reis geboekt. Een week Bali, een  week Lombok, waarvan 3 dagen in Kuta en 4 dagen in Senggigi, dus dicht bij Kampung Loco.

In Bali en Lombok volgden 2 onvergetelijke weken, het land, de cultuur, natuur, maar vooral de mensen hebben diepe indruk op ons gemaakt. De dankbaarheid, vriendelijkheid, gastvrijheid; onvoorstelbaar.
In heel Bali en Lombok zijn we geweldig ontvangen. Met als hoogtepunt Kampung Loco. We werden ontvangen als gasten, namen een paar dagen later afscheid als vrienden. Heel indrukwekkend.

Ook onze kennismaking met Proyek Kampung Loco was indrukwekkend. Het was prachtig om te zien hoeveel invloed een kleinschalig project kan hebben. Alles is overzichtelijk, transparant. Elke gedoneerde euro kom op zijn plek. En waar Joep en Marijke ons van tevoren voor waarschuwden gebeurde....we raakten 'verslaafd' aan Lombok!

Onze volgende vakantiebestemming lag al snel weer vast; Bali en Lombok. Inmiddels is Lombok, met name omgeving Senggigi, onze vaste vakantiestek geworden.

Maar na een paar vakanties wilden we de weken in Lombok een andere invulling geven. Als je meer in contact komt met de lokale bevolking, zie je de armoede, de problemen die de bevolking heeft om het hoofd boven water te houden, om hun kinderen een goede opleiding te geven. Vooral dat laatste is heel belangrijk; als kinderen naar school gaan en een vak leren, kunnen ze later op eigen benen staan, voor zichzelf en hun gezin zorgen. Maar mede door geldproblemen maken veel kinderen in Lombok hun opleiding niet af.

Na een paar avonden brainstormen hebben we met behulp van enkele Lombok Dive medewerkers Stichting Impian Anak (Kinderdroom) opgezet.
Zij kennen de bevolking, de taal, de cultuur, en zij konden ons helpen zoeken naar de mensen/kinderen die de hulp het meest nodig hebben.

Kort daarna zijn we begonnen met sponsoring van de schoolkosten van enkele kinderen. Later volgden ook andere projecten, allen met als doel de leefomstandigheden van de mensen op Lombok te verbeteren.
In de beginjaren hebben we heel veel moeten leren, en dat doen we nog steeds. De cultuur van Lombok is zo anders dan wij gewend zijn.
Maar ook praktische zaken, taal, communicatie, bankzaken liepen vaak net even anders dan we hadden verwacht.

Inmiddels zijn we wat jaren verder en hebben we een heel enthousiast groepje mensen in Lombok verzameld die ons helpen om Impian Anak te runnen.
Omdat we zelf maar beperkte tijd in Lombok zijn, moeten we kunnen vertrouwen op ons team in Lombok. Zij houden de boel draaiende als wij in Nederland zijn, ze houden contact met alle gesponsorde kinderen en projecten en houden ons op de hoogte van alles wat er speelt. 

Op deze website staat verdere informatie over de mensen achter Impian Anak en over de diverse projecten. 

Deze site maakt gebruik van cookies voor het verbeteren van uw bezoekerservaring