Beste lezers,

Ondanks het feit dat we niet veel recent nieuws hebben, willen we toch weer even van ons laten horen.
Dit mede omdat we van verschillende sponsors de vraag krijgen wanneer ze het jaarlijkse verzoek om de sponsorbijdrage over te maken kunnen verwachten. Meestal is dat inderdaad in april/mei.
Omdat we zelf in mei naar Lombok gaan en daar een deel van de kinderen zullen bezoeken, willen we de bijdrage-verzoeken even uitstellen tot eind mei/juni. Dit omdat we van verschillende kinderen nog niet weten wat hun plannen voor het komende schooljaar zijn.

Nog even wat oudere en nieuwere berichten op een rijtje:

Overlijden Hamdi
Begin december 2018 kregen we het trieste bericht dat Hamdi, onze medewerker uit Batu Tumpeng, was overleden ten gevolge van een ongeval. Ook Hamdi’s oudste zoontje Habil is bij het ongeval overleden.
Hamdi is vrijwel vanaf het begin betrokken geweest bij Impian Anak. Deels als begeleider van de kinderen in Batu Tumpeng, deels als contactpersoon tijdens de bouw van de school in Batu Tumpeng.
We zullen Hamdi’s adviezen, hulp, maar vooral ook zijn enthousiasme richting ons en richting de kinderen in Lombok missen!
In mei gaan we Hamdi’s vrouw Heni en jongste zoontje Febrian bezoeken.
Namens Heni willen we alvast iedereen bedanken voor het medeleven en voor de bijdragen na het overlijden van Hamdi en Habil.

 
links: Hamdi en Habil, augustus 2015   rechts: Hamdi en Basori, oktober 2018                             


Schoolkinderen
Rond deze tijd zijn er examens in Lombok. Intan en Mulhakim hopen binnenkort hun SMA/middelbare schooldiploma te ontvangen. Zij overwegen nog wat verder te doen; een baantje zoeken of een vervolgstudie doen. Bijkomend probleem is de afstand van hun woonplaats naar de vervolgopleidingen. Voor Intan en Mulhakim, uit Kediri en Batu Tumpeng, die beide geen eigen vervoer (motor) hebben, valt het niet mee om op school te kunnen komen. Afhankelijk van hun inzet en motivatie willen we bekijken hoe en in hoeverre we kunnen bijdragen in de transportkosten.
Als we in Lombok zijn hopen we hierover een definitieve beslissing te kunnen nemen.
Verder zijn er veel kinderen die momenteel examen doen op SMP, onderbouw middelbare school. Zij kiezen vervolgens voor de bovenbouw middelbare school of voor een vakopleiding. Ook deze leerlingen proberen we in mei allemaal te bezoeken.

Vorige maand zijn er 2 jongens uit Ampenan met hun opleiding gestopt. Beide zaten in de 2e klas van de middelbare school. We vinden het ontzettend jammer dat de jongens niet meer naar school gaan. Met enkel basisschool en anderhalf jaar middelbare school zijn de toekomstverwachtingen en de kansen op een baan niet goed. Zeker niet in een tijd waarin het voor jongeren met een afgeronde opleiding al moeilijk is om een passende baan te vinden. We hopen dat beide jongens tot inkeer komen en de studie weer oppakken.

 
links: Aisyah Maherani met oma   rechts: Dede, Gupron en dorpsgenootjes
 
Aardbevingshulp
Het is al weer een tijd (redelijk) rustig in Lombok wat aardbevingen betreft. Af en toe zijn er nog bevingen, maar dat is ‘normaal’.
Maar dat wil niet zeggen dat alles weer bij het oude is in Lombok. We krijgen geen duidelijk beeld van hoe het er nu voorstaat, maar duidelijk is wel dat veel mensen in financiële problemen zitten vanwege het tegenvallende toerisme en de hoge kosten van het herbouwen/opknappen van hun woning.
De overheidshulp komt nu wel langzaam op gang, maar wordt per regio/dorp anders geregeld. Althans dat hebben wij begrepen. De hulp wordt gegeven in de vorm van geld, het beschikbaar stellen van bouwmaterialen en/ of eenvoudige huisjes.
Hoe dan ook, zelden is de geboden hulp voldoende om een vergelijkbare woonruimte te krijgen als vóór de aardbevingen. En zelf wat geld bijleggen is voor de meeste mensen onmogelijk. Al het eventueel aanwezige spaargeld is in de afgelopen maanden opgegaan aan tijdelijke woonruimte, aan overleven. Daarnaast hebben veel mensen in die periode hun waardevolle bezittingen verkocht. Ook zijn veel spullen die op afbetaling zijn gekocht (motor, tv etc) inmiddels in beslag genomen omdat mensen de afbetalingen niet meer konden doen.
Al met al gaat het nog lang niet goed in de getroffen gebieden in Lombok.
Het toerisme komt niet op gang. Eén van de belangrijke trekpleisters van de regio, de Rinjani-vulkaan, blijft voorlopig nog gesloten. De trekking-routes zijn deels nog onbegaanbaar, deels te gevaarlijk.
Een ander toeristisch hoogtepunt, de Sedangile/Tiu Kelep waterval in Noord-Lombok kwam een paar weken geleden weer negatief in het nieuws toen er slachtoffers vielen bij een steenlawine ten gevolge van een nieuwe aardbeving.
De omgeving van Senggigi, ooit het toeristisch centrum van Lombok, is erg rustig. Toeristen die naar Lombok gaan, gaan vrijwel allemaal naar het ‘veilige’ zuiden.
Heel begrijpelijk, maar zo triest voor de mensen in de zwaargetroffen gebieden.

De afgelopen maanden hebben we nog een paar gezinnen kunnen helpen met bescheiden bijdrages voor hun woning. Allemaal gezinnen die we kennen, en waarvan we weten waarmee ze bezig zijn, hoe ze voor de aardbevingen woonden en hoe ze na de ramp ervoor stonden. En vooral, of ze het geld nuttig gaan besteden.
Grootschalige hulp op afstand zien we niet zitten. Daarvoor hebben we van Nederland uit te weinig zicht op wat er in Lombok gebeurt.

 
links: Ayu   rechts: Wijaya en Samsul

Overige projecten
Verder lopen de projecten Medicijnen, Noodhulp en Vervoer voor Rahman nog.
Noodhulp wordt nu gecombineerd met aardbevingshulp. De afgelopen maanden zijn er enkele bijdrages uitgekeerd bij sterfgevallen en zoals eerder genoemd voor herbouw/opknappen van woningen.
Medicijnen/medische kosten worden waar nodig en waar mogelijk (deels) vergoed, dit wordt per geval bekeken.
Rahman uit Kediri gaat nog 2 keer per week naar therapie en school bij LombokCare. Zijn vervoerskosten van huis naar het schooltje en behandelcentrum van LombokCare worden door Impian Anak betaald, alsmede een bijdrage voor zijn therapie.

Deze 3 projecten worden gefinancierd uit algemene donaties aan Impian Anak.

Tot zover onze update over Lombok en onze projecten.
We willen iedereen hartelijk danken voor de steun en belangstelling gedurende de afgelopen maanden.

Met vriendelijke groet,
Peter, Marianne, Tom en Anique
Opan, Ida, Daan, Pak Umpuk

 

 

 

Deze site maakt gebruik van cookies voor het verbeteren van uw bezoekerservaring