Beste lezers,

Er is weer bijna een jaar voorbij.
Een jaar waarin er bij Impian Anak ingrijpende beslissingen zijn genomen, maar ook een jaar waarin we, samen met onze sponsors en ons team in Lombok, weer heel veel mooie dingen hebben bereikt.
Eerst maar een rondje langs de lopende projecten…

Sponsoring schoolkinderen

Het schooljaar 2016-2017 zijn we gestart met 102 kinderen. In de vorige nieuwsbrief schreven we dat er 104 kinderen aan het nieuwe schooljaar zouden beginnen. Helaas heeft Pendi uit Batu Tumpeng besloten om na de Junior Highschool (SMP) niet verder te leren. Hij heeft het project dus verlaten.
De moeder van Nazril, die afgelopen zomer op de basisschool zou beginnen, heeft besloten Nazril nog een jaartje thuis te houden. Nazril komt dus pas met ingang van schooljaar 2017-2018 in het project.
Van de 102 overgebleven kinderen is Wahyudi inmiddels afgestudeerd op de universiteit.
Op dit moment zitten er dus nog 101 kinderen in het project.
In de vorige nieuwsbrief schreven we al dat er problemen waren met de sponsoring van 49 kinderen, zij werden geholpen door sponsors uit de Verenigde Arabische Emiraten. Inmiddels hebben voor 9 kinderen toch nog de sponsorbijdrage voor dit schooljaar ontvangen. Van de andere sponsors verwachten we niets meer te horen.
Een paar kinderen hebben we inmiddels kunnen ‘koppelen’ aan een Nederlandse sponsor.
Maar helaas hebben we voor 36 kinderen op dit moment geen sponsor.
Tijdens ons verblijf in Lombok hebben we alle kinderen bezocht en een selectie gemaakt van de kinderen waarvan we vinden dat ze hoe dan ook geholpen moeten worden. Dit hebben we gedaan in overleg met ons team in Lombok. Het is en blijft een onmogelijke keuze, wie blijf je helpen, wie niet.
Maar onze financiële situatie maakt het onmogelijk om alle kinderen te blijven helpen als ze geen sponsor meer hebben.
We hebben uren zitten schuiven met budgetten en reserves en hebben uiteindelijk een groep van 11 kinderen geselecteerd die in elk geval nog minstens drie jaar geholpen kunnen worden. Ook als er geen nieuwe sponsors komen.
De overige 25 kinderen worden dit schooljaar nog met een beperkt budget geholpen. Maar na dit schooljaar houdt de hulp voor deze 25 kinderen op.
In 2014, toen we de kinderen voor de nieuwe groep sponsors hebben geselecteerd, hebben we alle ouders gewaarschuwd dat we geen zekerheid hebben over de sponsors, dat we van jaar tot jaar zouden bekijken of de kinderen nog geholpen kunnen worden.
Toch is het nu een enorme tegenvaller voor alle ouders/verzorgers die te horen hebben gekregen dat de sponsoring over een paar maanden ophoudt.

We hopen voor de 11 kinderen die de komende tijd uit de reserves worden geholpen snel nieuwe sponsors te vinden. Als dat lukt, bekijken we uiteraard of we kinderen uit de groep van 25, die binnenkort gaan afvallen, terug kunnen halen in het project.

Bij de 11 kinderen die op de ‘noodlijst’ staan, zijn 4 meisjes die nu in de brugklas zitten. Vanwege de hogere schoolkosten van deze kinderen hopen we voor hen het eerste een sponsor te vinden.


Links: Nurul met haar moeder  Rechts: Mahnun

Links: Hermalinda   Rechts: Siti Aisyah


Graag willen we Nurul even onder de aandacht brengen

Nurul Hidayah wordt in januari 13 jaar. Ze zit sinds afgelopen zomer in de brugklas.
Nurul woont met haar moeder en haar broer Burhanudin in de visserswijk Pondok Perasi in de stad Ampenan. Burhanudin zit in de 2e kas van de middelbare school. De vader van Nurul is overleden.
Haar moeder verdient wat geld als kinderoppas.
Verder leven ze van wat familieleden en buurtgenoten kunnen missen. Hun huis is erg primitief.
Zonder redelijk inkomen en met 2 kinderen op de middelbare school is het voor het gezinnetje moeilijk om rond te komen.
Vandaar hopen we dat we voor Nurul snel een vaste sponsor kunnen vinden. Nurul is een slimme meid en haar moeder is heel gemotiveerd om de kinderen hun opleiding af te laten maken. Nurul gaat zelfs naar een iets duurdere school in Mataram, omdat ze erg goed kan leren en op die school meer kans maakt op een vervolgopleiding op een kwalitatief betere school.
De kosten voor de opleiding van Nurul bedragen op Junior Highschool (SMP) € 125 per jaar. Nurul moet nu nog 2 en een half jaar naar deze school. Daarna kan ze kiezen voor een Highschool-opleiding (SMA) of een vakopleiding (SMK). Deze opleidingen duren 3 jaar en kosten € 200 tot € 250 per jaar.
Mocht iemand geïnteresseerd zijn om Nurul te helpen, stuur dan even een berichtje naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of via één van onze facebookpagina’s (Peter En Marianne Geurts of Impian Anak).

Deze ontwikkelingen binnen Impian Anak hebben uiteraard ook flinke gevolgen voor alle andere dingen die we kunnen doen op Lombok. Het jaarlijkse uitstapje met de kinderen hebben we afgelopen augustus niet door laten gaan, om zo geld te sparen voor de kinderen die geen sponsor meer hebben. Ook de vergoedingen voor medische kosten zullen we kritischer gaan bekijken.
Verder willen we de manier van inkopen aan gaan passen. Afgelopen voorjaar hebben we al gezamenlijke inkoop gedaan voor schooltassen, schriften en schrijfgerei. Dit heeft Impian Anak heel veel geld bespaard. In maart 2017 willen we gaan bekijken in hoeverre het mogelijk is om ook voor schoenen de inkoop grootschalig te doen. We hopen hiermee wat geld over te houden, om zo de kostenstijgingen van scholen en schoolspullen op te vangen (waardoor we de huidige sponsorbijdrage kunnen handhaven) en misschien ook nog wel wat extra geld opzij te kunnen leggen voor de kinderen zonder sponsor.

Vervoer voor Fitri en Rahman

Fitri en Rahman gaan beide nog 2 keer per week naar het opleidingscentrum van LombokCare waar ze therapie krijgen. Er zit nog steeds vooruitgang in hun toestand. We hebben beide kinderen in augustus ook thuis bezocht. Met de kinderen en hun families gaat het goed.
Fitri woont bij haar vader, moeder en zusje Riska en wordt door meoder liefdevol verzorgd en begeleid naar LombokCare.
Rahman heeft geen ouders meer en woont met oudere broers en zussen en hun gezinnen en een ruim familiehuis. Hij wordt hier prima verzorgd, maar door de drukte is er niet altijd een vast ‘aanspreekpunt’ voor hem. Ook zijn begeleiding naar LombokCare wisselt geregeld, waardoor het moeilijker is om de therapie en oefeningen die hij ‘meekrijgt’ van zijn therapeuten ook thuis consequent op te volgen. Dit is jammer, maar ook heel begrijpelijk gezien de situaties van de broers en zussen, die naast de zorg voor hun eigen gezin ook de (zware) zorg voor Rahman delen.
Omdat we zien dat de kinderen de behandelingen bij LombokCare echt nodig hebben, willen we op het vervoer van Fitri en Rahman niet bezuinigen. Gelukkig hebben we ook de afgelopen maanden diverse donaties voor Fitri en Rahman ontvangen, en we hopen dat we het vervoer in de toekomst onveranderd door kunnen laten gaan.


Fitri met haar moeder, Rahman met zijn broer - augustus 2016

Zonne-energie voor Lombok

In het voorjaar hebben we 10 sets voor zonne-energie besteld. De installatie van die sets stond gepland voor augustus 2016.
Helaas is het er toen niet van gekomen om alle sets te installeren.
Wel hebben we een selectie gemaakt van de huizen waar we de installaties wilden uitvoeren. Dit waren allemaal huizen van sponsorkinderen in Ampenan.
Andi, een van de oudere sponsorkinderen uit Ampenan (hij hoopt dit schooljaar af te studeren op de vakopleiding elektriciën) heeft de afgelopen maanden de installaties uitgevoerd bij de geselecteerde gezinnen. Ida heeft hem geholpen met de inkopen van de laatste materialen en met de planning.
In Ampenan zijn er dus weer heel wat huizen bijgekomen met gratis en milieuvriendelijke verlichting!
Zo lang de situatie van het project Sponsoring Schoolkinderen niet verandert, willen we het Zonne-energie project stil leggen. Uiteraard worden er indien nodig wel reparaties uitgevoerd aan de bestaande installaties. Andi is hier de contactpersoon voor. Voor eventuele reparaties/vervangingen hebben we nog reserve-onderdelen.Andi aan het werk in Ampenan, bij Melani en haar familie - augustus 2016

Overige berichten:

Geslaagd

We schreven het al, Wahyudi is in het najaar geslaagd voor de universitaire opleiding Engels, op IKIP instituut in Mataram.
Wij danken zijn sponsor Chériette voor alle hulp aan Wahyudi, en we wensen Wahyudi veel succes in zijn verdere loopbaan!
Zaldi heeft zijn duikcertificaat Advanced Adventurer behaald. Zo is hij weer een beetje dichter bij zijn einddoel gekomen; duikinstructeur. De komende maanden is Zaldi druk met het behalen van zijn Highschool diploma en zal het duiken op een lager pitje staan. Maar over een half jaar kan hij weer volop genieten van de onderwaterwereld!

Wahyudi en Zaldi

In juli schreven we dat Hermawati was afgestudeerd op SMK horeca.
Afgelopen augustus troffen we haar op Gili Trawangan bij restaurant ODA, waar ze een vaste baan heeft in de keuken. Fijn om weer een Impian Anak ‘kind’ te zien met een goede baan!


Links Hermawati in 2009, toen ze in het project kwam, rechts Hermawati in 2016, na haar afstuderen

Cursus Engelse taal

We hoorden van een cursus Engels die in Lombok wordt gegeven, en hebben daar een paar plekjes gereserveerd.
Inmiddels heeft Zaldi de cursus afgerond. Voor hem leek het ons een goede stap. Het niveau Engels op Highschool is niet erg hoog en het Engels is daar niet direct op de spreekvaardigheid gericht. Door zijn (toekomstige) werk in de duikwereld is het voor Zaldi wel heel belangrijk om goed Engels te spreken.
Gezien de goede resultaten van Zaldi’s lessen hebben we besloten om Andi en  Ida ook de cursus te laten volgen.
Ida krijgt geregeld Impian Anak sponsors op bezoek, en dan is het handig als ze ook wat beter Engels spreekt.
Zij heeft samen met Andi de cursus Engels gevolgd. Voor Andi vonden we de Engelse lessen een mooie extra beloning voor al het werk dat hij heeft verricht met de installaties van de zonnepanelen.

Begeleiding kinderen

Omdat Daan druk is met baby Aji en met haar werk bij Asmara Restaurant, is een groot deel van haar Impian Anak werkzaamheden overgenomen door Ida en Opan.
Daan begeleidt wel nog de kinderen in Sayang-Sayang/Lendang Re, waar haar schoonfamilie woont, en de tweeling Sukrian en Satrian in Ireng Lauk.

Jaarverslag

Het (financiële) jaarverslag over 2015 staat op de website www.impian-anak.com.

En tot slot

Het is nog een beetje vroeg voor nieuwjaarswensen, maar een beetje terugkijken op het afgelopen jaar mag wel…
Wij bedanken alle mensen die onze stichting en de kinderen in Lombok in 2016 een warm hart hebben toegedragen.  Die een kind hebben gesponsord, die voor onze andere projecten hebben gedoneerd, die fanatiek reclame voor onze projecten hebben gemaakt, die ons nieuwe sponsors hebben bezorgd, die lieve en meelevende berichtjes hebben gestuurd. Kortom, heel veel mensen met een heel groot hart voor Lombok!
Ook namens ons team in Lombok en namens de geholpen gezinnen en families; terima kasih banyak, heel erg bedankt!

Zoals we al schreven, het was een heftig jaar, en we gaan over een paar weken het nieuwe jaar in met een flinke uitdaging. We gaan in elk geval ons uiterste best doen om zoveel mogelijk kinderen te blijven helpen!

Met vriendelijke groet,

Ida, Opan, Daan, Hamdi, Pak Umpuk

Peter, Marianne, Tom en Anique

Deze site maakt gebruik van cookies voor het verbeteren van uw bezoekerservaring