Na 2 zware aardbevingen en veel naschokken is het noordelijke deel van Lombok er heel slecht aan toe.
In een Nederlandse krant werd de situatie vanochtend omschreven als ‘voorbij Senggigi begint de hel’. Als we de foto’s, video’s en verhalen zien, is dat absoluut niet overdreven.

De Impian Anak kinderen wonen allemaal verder naar het zuiden en zijn ongedeerd. Ook de huizen zijn daar bewoonbaar gebleven. De mensen slapen nog in de buitenlucht omdat ze vanwege angst voor naschokken niet in huis durven te overnachten. Op open velden zijn tentzeilen gespannen als afdak. Daar speelt het leven zich nu grotendeels af. De scholen zijn gesloten, ook omdat de gebouwen vaak niet veilig meer zijn.
Rond Mataram en ten noorden daarvan wordt veel voedsel gehamsterd. Iedereen wil een noodvoorraad hebben. Toch hebben deze mensen nog veel geluk gehad.

Ten noorden van Senggigi is echt alles totaal ontwricht. Veel stroomstoringen, slechte wegen, vrijwel geen winkels meer, en als ze er nog zijn, zijn de voorraden op.
Er is een ernstig tekort aan schoon drinkwater, verbandmiddelen, medicijnen en tenten/zeilen.
Daarnaast zijn zo’n 20.000 mensen door de bevingen dakloos geworden. We hebben gelezen dat op veel plekken in het noorden meer dan 90% van de huizen onbewoonbaar zijn.

Veel mensen zijn in één klap werkloos geworden. Het toerisme ligt stil, hotels in deze regio zijn gesloten of verwoest. De 3 gili’s, vorige week nog paradijselijke vakantie-eilandjes, zijn nu leeg, ontruimd. Hotels zijn dicht. Voorlopig zullen er weinig toeristen op Lombok komen, en al helemaal niet in het noorden. Aangezien de meeste mensen in deze regio direct of indirect leven van het toerisme, breken er zware tijden aan.

Er is dus heel veel hulp nodig. In eerste instantie is er vooral behoefte aan noodhulp voor de getroffenen; water, voedsel, kleding, grote tenten/zeilen, sanitaire artikelen, gas om op te koken. Als de bodem weer tot rust is gekomen en al het puin is geruimd, zal er veel opgeknapt of volledig herbouwd moeten worden.
Omdat in de dorpen waar de Impian Anak kinderen wonen de bouwtechnische problemen kleiner zijn, willen we ons qua hulp nu richten op zwaarder getroffen gebieden.

We komen zelf al jaren in het dorpje Loco, dat bij Senggigi op de rand van het rampgebied ligt. Er zijn geen zwaargewonden gevallen, wel zijn ongeveer 15 huizen onbewoonbaar geworden.
Verder zijn er nog veel huizen met lichtere schade, die ook opgeknapt moeten worden.
Omdat we veel mensen in Loco kennen, hebben we besloten om ons voornamelijk op dit dorp te richten. Gisteren is vanuit Impian Anak de eerste donatie voor noodhulp gedaan aan Loco.
Loco is ook het dorp waar Proyek Kampung Loco hulp biedt aan schoolkinderen. Dit project is opgericht door Joep en Marijke, en hun enthousiasme en goede voorbeeld is voor ons de aanleiding geweest om Stichting Impian Anak op te richten.

Omdat wij binnenkort naar Lombok gaan en omdat beide projecten hetzelfde motto hebben (elke cent moet bij de getroffenen terechtkomen), hebben we in overleg met Joep besloten om samen te gaan werken om Kampung Loco er weer bovenop te helpen.

De donaties die bij Proyek Kampung Loco binnenkomen, worden volledig besteed aan hulp voor Loco. Nu in de vorm van noodhulp, straks als hulp bij de wederopbouw. We hopen dat alle mensen in Loco binnenkort weer een veilig dak boven het hoofd hebben, liefst zo snel mogelijk, want het regenseizoen zit er weer aan te komen.

Als Impian Anak willen we naast de hulp voor Loco, samen met onze Lombokse vriend Jay van Lombok Adventure Club, ook een steentje bijdragen aan de mensen die nog zwaarder getroffen zijn.
Als Rinjani expert kent Jay de getroffen gebieden goed. Hij weet er de weg en kent alle uithoeken en afgelegen dorpjes.
Gezien zijn kennis van het gebied vertrouwen we hem en zijn team de verspreiding van hulpgoederen toe.
Vandaag, 7 augustus, heeft Jay de eerste 3 transporten met hulpgoederen van Impian Anak uitgevoerd.
Aangezien de nood erg hoog is en de hulpvraag nog wel een tijd door zal gaan, hopen we dat er nog veel ladingen bezorgd kunnen gaan worden.

De donaties voor hulp die bij Impian Anak binnenkomen, worden deels besteed aan noodhulp in de getroffen gebieden, deels aan de wederopbouw van Kampung Loco.
We krijgen dagelijks meerdere wanhopige hulpvragen vanuit Lombok, ook van mensen die niet zo snel in paniek raken. Ook de beelden en verhalen liegen er niet om…

ZONDER HULP KOMT LOMBOK HIER NIET BOVENOP!!!


Donaties Stichting Impian Anak IBAN: NL77 KNAB 0205 9517 32 tnv Stg. Impian Anak

 

Met vriendelijke groet,

Ida, Opan, Daan, Hamdi, Pak Umpuk

Peter, Marianne, Tom en Anique

Deze site maakt gebruik van cookies voor het verbeteren van uw bezoekerservaring