Beste lezers,

In Nederland hebben alle schoolkinderen nu vakantie, in Lombok zijn de meeste kinderen al weer aan het nieuwe schooljaar begonnen.
Ida, Daan en Opan zijn er de afgelopen weken erg druk mee geweest en zijn dat nog steeds. Als het schooljaar begonnen is, komen de meeste kinderen er pas achter dat het schooluniform toch wel aan vervanging toe is, dat de schoenen versleten zijn en krijgen ze op school te horen welke boeken ze nog nodig hebben.

Sponsoring schoolkinderen

De verdeling van het aantal gesponsorde schoolkinderen in schooljaar 2017-2018 is als volgt:

 

basisschool

junior highschool

highschool

middelbare vakopleiding

universiteit

Duikopleiding

Klas 1

1 14 2 0 2 1

Klas 2

0

9

2

0

1

 

Klas 3

4

7

0

0

0

 

Klas 4

6

-

-

-

0

 

Klas 5

14

- -

-

-

 

Klas 6

11

-

-

-

-

 

totaal

36

30

4

0

3 1


Het nieuwe schooljaar zijn we ingegaan met 74 kinderen in het project, dat zijn er veel minder dan een jaar geleden.
De grootste oorzaak van de afname is een aantal sponsors uit de Verenigde Arabische Emiraten die vorig jaar zijn afgehaakt.
Voor maar liefst 17 van deze kinderen hebben we een vaste sponsor in Nederland gevonden! Hier zijn we ontzettend blij mee, want hierdoor konden we de kinderen die de hulp het meest nodig hadden allemaal in het project houden.

Op dit moment zijn er nog 9 kinderen die het afgelopen schooljaar nog geld van hun sponsor uit de Emiraten hebben gekregen. Of dat dit schooljaar weer gebeurt, weten we niet.
Toen we in maart in Lombok waren hebben we van ruim 20 'oud-Emiraten'-kinderen afscheid genomen. We zagen erg op tegen deze bezoekjes, het is nooit leuk om slecht nieuws te brengen, maar we waren blij dat de meeste ouders/verzorgers van de kinderen aangaven dat ze begrepen waarom hun kinderen uit het project gingen en dat ze dankbaar waren voor de hulp die ze hebben gekregen in de afgelopen jaren.
Ondanks het feit dat deze groep kinderen nu geen permanente hulp meer krijgt van Impian Anak, proberen we ze waar mogelijk toch te blijven ondersteunen, bijvoorbeeld met een eenmalige bijdrage voor de inschrijving op een nieuwe school. Dit betalen we dan uit de algemene reserves.

 

Het aantal leerlingen is ook afgenomen doordat er het afgelopen jaar veel kinderen zijn afgestudeerd.

 

Mahirah heeft haar universitaire opleiding afgerond. Ze is nu op zoek naar een baan in het onderwijs.
Riskia heeft Highschool afgesloten en wil het komende schooljaar naar de universiteit. Waarschijnlijk studierichting (docent) Engels. Binnenkort hoort ze of ze is toegelaten. De inschrijfprocedure en toelatingsexamens zijn erg streng.
Zaldi heeft ook Highschool afgesloten. Hij gaat niet naar de universiteit, maar is al een tijd druk bezig met een duikopleiding. Inmiddels is hij gecertificeerd tot en met DiveGuide. Einddoel is Dive Instructor.
Oki heeft SMK/Vakopleiding Informatica gedaan en is in het voorjaar afgestudeerd. Hij wil graag verder studeren en heeft ook toelatingsexamen gedaan voor de Universiteit.
Andi Jumadil is afgestudeerd op SMK/Vakopleiding Elektricien. Daarna is hij fanatiek op zoek gegaan naar een baan, en sinds kort werkt hij bij Sheraton Hotel in Senggigi als leerling engineer.
Wahyudi, die eind 2016 is geslaagd voor de universitaire opleiding Engels, gaat binnenkort aan de slag als horecamedewerker op één van de cruiseschepen van de Holland-America Line.
Hij hoopt een keer aan te meren in Nederland, want hij wil dolgraag zijn sponsor ontmoeten!

Helaas hebben we ook afscheid moeten nemen van 2 meisjes die nog niet waren afgestudeerd.
In het voorjaar zijn Melani en Mahnun getrouwd. Melani zat op een vakopleiding, Mahnun zat in de brugklas.
Vanwege hun huwelijk kunnen de meisjes niet meer naar school. Getrouwde vrouwen (en mannen) mogen in Lombok niet naar de basisschool, middelbare school of vakopleiding. Op de universiteit zijn gehuwde studenten wel toegestaan.
We vinden het vreselijk dat, vanwege tradities en geloof, het mogelijk is dat kinderen (Mahnun was pas 13) mogen trouwen. De huwelijken die worden gesloten zijn geen huwelijken volgens de Indonesische wet, dat mag niet op zo’n jonge leeftijd, maar wel huwelijken voor de islam. Voor de onderwijsinstellingen maakt dit echter niet uit, getrouwd is getrouwd, met als gevolg dat beide meisjes zijn gestopt met hun opleiding en Impian Anak hebben moeten verlaten. Heel jammer.Deze kinderen die voorheen een sponsor uit de Verenigde Arabische Emiraten hadden, hebben het afgelopen jaar allemaal een vaste Nederlandse sponsor gekregen

 

Aandachtspunt voor de komende tijd

Iets waar we de laatste tijd steeds meer tegenaan lopen zijn de verschillende soorten scholen in Lombok. Enerzijds de ‘standaard’ staatsscholen, anderzijds de privéscholen, waarvan de meeste moslimscholen of mosliminternaten zijn.
We zien de laatste jaren veel kinderen, met name de allerarmsten, die zich in willen schrijven op één van de vele moslimscholen of internaten. De meeste van deze scholen hebben als grote voordeel dat de kosten er erg laag zijn. Vandaar waarschijnlijk de aantrekkingskracht voor arme gezinnen. Maar er zijn andere redenen voor ouders om voor een moslimschool/internaat te kiezen.
Veel ouders vinden de staatsscholen te modern, en vinden dat de scholen te weinig doen aan normen en waarden, dat jongens en meisjes er te vrij met elkaar omgaan, waardoor bijvoorbeeld de kans op een vroeg huwelijk toeneemt. (In veel dorpen in Lombok hanteert men nog steeds de regel dat een jongen en meisje die 's avonds uit gaan en niet voor 11 uur thuis zijn, moeten gaan trouwen, ongeacht de leeftijd.)
Ook kan de afstand tot een school de doorslag geven om voor een moslimschool te kiezen.
Wat zeker ook meespeelt is het strenge toelatingsbeleid op veel staatsscholen. De studieresultaten van het kind op de voorgaande school, maar ook het algemene niveau/kwaliteit van de voorgaande school bepaalt zelfs op Junior Highschool al of kinderen wel of niet worden toegelaten. Op de moslimscholen is iedereen welkom. Dit is handig voor de kinderen die moeite hebben met leren, maar het haalt zo wel het gemiddelde niveau van deze scholen omlaag, waardoor kinderen later minder kans hebben om op een staats-vervolgopleiding te worden toegelaten.

Zelf hebben we ook de indruk dat op veel moslimscholen de nadruk ligt op het godsdienstonderwijs, koranles, Arabische taal, en minder op de vakken als Indonesisch, Engels, biologie, wiskunde, natuurkunde.
Aangezien voor de Impian Anak kinderen de schoolkosten geen rol moeten spelen (de ouders hoeven de schoolkosten niet zelf te betalen) hebben we min of meer als regel gesteld dat alle kinderen die van school gaan wisselen naar een staatsschool moeten.
Min of meer…het blijft lastig, van geval tot geval, en eventueel in overleg met de sponsor, bekijken we in hoeverre een kind wel of niet de mogelijkheid heeft om naar een staatsschool te gaan.
Omdat er voor ons nog veel onduidelijkheid is over de diverse soorten scholen, internaten en opleidingen, willen we ons daar tijdens ons volgende bezoek aan Lombok verder in verdiepen.
Een flinke klus, die waarschijnlijk net zoveel nieuwe vragen als antwoorden oproept, maar we gaan ons best doen.Naast het project ‘sponsoring van schoolkinderen’ draaien de volgende projecten ook door;

Vervoer voor Fitri en Rahman

Fitri en Rahman gaan nog steeds 2 keer per week naar therapie bij het opleidingscentrum van Lombok Care. Sinds vorige week mag Rahman daar ook naar de SLB-school, een school voor bijzonder onderwijs.
Op de dagen dat hij therapie krijgt, gaat hij nu dus ook een paar uurtjes naar school. LombokCare heeft een indrukwekkend filmpje gemaakt over Rahman en zijn bezoekjes aan het opleidingscentrum van Lombok Care.

We kunnen er een heel verhaal over schrijven, maar het filmpje zegt genoeg…    Klik dus even op onderstaande link om het filmpje te bekijken
Rahman bij Lombok Care.

Zonne-energie voor Lombok

Inmiddels zijn er in veel huizen van Impian Anak kinderen in Ampenan zonnepaneeltjes aangelegd en kunnen de kinderen in de avonduren hun huiswerk maken bij gratis licht!
Voorlopig gaan we dit project niet uitbreiden, de installaties zijn relatief duur, en we willen ons voorlopig vooral richten op het project Schoolkinderen.
Ook heeft Andi Jumadil, nu hij een vaste baan heeft, minder tijd om zich bezig te houden met de installaties. Uiteraard worden de bestaande installaties waar nodig wel nog door hem (en Ida) onderhouden en gerepareerd.

In het najaar gaan we zelf weer naar Lombok. We hopen dan alle kinderen thuis te kunnen bezoeken. En zoals geschreven proberen we ons ook verder te verdiepen in de verschillende scholen.
Als we in Lombok zijn zullen we af en toe wat berichtjes/foto’s op Facebook Impian Anak plaatsen.
Zodra we weer in Nederland zijn, krijgen alle sponsors een persoonlijke update over hun kind.
We willen nogmaals iedereen bedanken voor de steun in de afgelopen maanden. Alle nieuwe sponsors, iedereen die fanatiek sponsors heeft gezocht, ons project onder de aandacht heeft gebracht.
En natuurlijk iedereen die, op wat voor manier ook, een steentje heeft bijgedragen aan het welzijn van de kinderen en hun families in Lombok!

Zoals gewoonlijk sluiten we de nieuwsbrief af met een heel groot DANK JULLIE WEL voor Ida, Daan, Opan, Pak Umpuk en Hamdi voor hun geweldige inzet om Impian Anak draaiende te houden!
Vooral de eerste drie hebben een flinke taak aan het begeleiden van alle kinderen, de administratie en de communicatie met ons.

Wij wensen iedereen een fijne zomer toe!
Met vriendelijke groet,

Lombok: Daan, Ida, Opan, Pak Umpuk en Hamdi
Nederland: Peter, Marianne, Tom en Anique

Deze site maakt gebruik van cookies voor het verbeteren van uw bezoekerservaring