NederlandsEnglish

Nieuwsbrief juli 2015

woensdag, 01 juli 2015 00:00

Nu ook in Nederland de zomer is gearriveerd, nemen we u even mee naar een nog warmer en zonniger Lombok met de laatste Impian Anak nieuwtjes.
Eerst een rondje langs onze projecten.

Sponsoring schoolkinderen

Inmiddels hebben alle vaste sponsors een verzoek gekregen om de jaarlijkse bijdrage voor hun kind(eren) te betalen.
Van de meeste sponsors hebben we de bijdrage al ontvangen, waarvoor hartelijk dank!

Het nieuwe schooljaar gaat Impian Anak in met maar liefst 106 kinderen!
De verdeling naar schooltype is als volgt:

 

basisschool

junior highschool

highschool

middelbare vakopleiding

universiteit

Klas 1

2

7

0

0

1

Klas 2

15

2

2

2

1

Klas 3

28

4

0

2

0

Klas 4

12

 

 

 

2

Klas 5

15

 

 

 

 

Klas 6

11

 

 

 

 

totaal

83

13

2

4

4


Gezien het grote aantal kinderen nemen we de komende tijd geen nieuwe kinderen op in het project.
Voorlopig proberen we deze 106 kinderen te begeleiden zodat ze hun schoolloopbaan succesvol kunnen afronden. Mochten er huidige sponsors afhaken, dan proberen we uiteraard voor dat kind/deze kinderen een nieuwe sponsor te vinden.

Over een paar weken gaan we zelf weer naar Lombok.
Uiteraard proberen we weer alle kinderen thuis op te zoeken. Gezien het grote aantal kinderen weten we niet of dat gaat lukken, maar we zullen zeker ons best doen.
Als we weer in Nederland zijn, krijgen de vaste sponsors persoonlijk bericht van ons.

Geslaagd en een baan!
Het afgelopen schooljaar is Aswin uit Peresak afgestudeerd. Hij had in juni 2014 al SMA/Highschool met succes afgerond.
De meest ovor de hand liggende vervolgopleiding na SMA is de universiteit. We merken echter dat niet alle kinderen het niveau daar aankunnen, en ook dat niet alle kinderen zin hebben in nog een keer 4 jaar flink studeren. Uiteraard speelt hierbij ook mee dat een universitaire opleiding in Lombok geen garantie (en vaak ook heel weinig uitzicht) geeft op een baan.
Nadat Aswin in zomer 2014 was gezakt voor het toelatingsexamen voor de universiteit, hebben we samen met hem, Daan en zijn ouders gezocht naar een andere oplossing. Hij heeft toen besloten om een korte vakopleiding op BLK te volgen. Deze opleiding duurde slechts 4 maanden, waarvan een groot deel bestond uit praktijk/stage.
In december 2014 heeft Aswin deze opleiding afgerond, en hij heeft direct een baan gekregen
bij een restaurant in Senggigi.

Een paar kinderen uit Sayang-Sayang / Lendang Re die in het schoolproject zitten:


Gupron, Indi, Dea en Fariski

Naast het project ‘sponsoring van schoolkinderen’ draaien de volgende projecten ook door;

Medische hulp

Per geval bekijken we in hoeverre we (financieel) behulpzaam kunnen zijn als gesponsorde kinderen medicijnen of geld voor consulten/behandelingen nodig hebben.

En in het verlgende hiervan….

Vervoer voor Fitri en Rahman

De kosten van het vervoer van Fitri en Rahman naar behandelingen/therapie bij het opleidingscentrum van LombokCare zijn hoog. Veel hoger dan de algemene bijdrages die we uitgeven aan medische hulp. Vandaar dat we voor Fitri en Rahman een apart project hebben gemaakt, ook op de website.

Het gaat in elk geval goed met Fitri en Rahman.
Regelmatig ontvangen we foto’s en elke keer weer zijn we blij verrast als we zien hoe ze vooruit gaan.
Uiteraard gaan we Fitri en Rahman komende vakantie opzoeken. We hopen dan ook weer duidelijke vooruitgang te kunnen zien!
Bijdrages voor hun vervoer zijn nog steeds van harte welkom!


Fitri en haar moeder, voorjaar 2015

Een nieuw project: Zonnepanelen voor Lombok

Momenteel zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor een nieuw project; zonne-energie voor de armste gezinnen.
De stroomvoorziening in Lombok is miserabel.
Meerdere keren per week, soms zelfs meerdere keren per dag, valt de stroom uit. De netwerken zijn slecht, kabels lopen boven de grond,  vaak letterlijk aan elkaar geknoopt.
Daarnaast zijn er capaciteitsproblemen bij de Lombokse energiecentrale. Omdat de centrale vaak niet heel Lombok kan voorzien, worden geregeld grote gebieden afgesloten van stroom, bijvoorbeeld van 6 tot 10 ’s avonds (en in Lombok is het elke avond rond half 7 echt donker…). Voor deze afsluitingen zijn geen vaste schema’s, en het wordt nooit van te voren aangekondigd.
Grotere hotels en bedrijven draaien dan verder op een generator, maar gewone mensen zitten vaak in het donker, bij een kaarsje, of met zaklampjes op (dure en milieu-onvriendelijke) batterijen.
Tom heeft een paar maanden geleden in China een set met een klein zonnepaneel, een controller, accu kabels en lampen besteld. Die hebben we zelf in Nederland de afgelopen tijd uitgetest, en het levert hier elke dag 1 tot 2 uur lamplicht (maximaal 2 peertjes) en het apparaat kan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld een mobieltje op te laden.
Bestellen van de materialen in China met Lombok als afleverlocatie is moeilijk. Je weet nooit of de spullen goed aankomen en wat de eventuele invoerrechten zijn.
Inmiddels hebben we in Java een leverancier gevonden en zijn er een paar zonnepanelen en controllers besteld. Omdat de prijzen meevallen, zijn de panelen groter dan we oorspronkelijk hadden gepland, wat ook voor een betere opbrengst moet zorgen, er kunnen dus meer lampen aangesloten worden. Over een paar weken gaat Tom in Lombok op zoek naar accu’s en bedrading. Led lampen zijn ook al besteld.

Als alles compleet is, worden de 3 sets in Lombok geïnstalleerd. Dit gaat Tom doen, hij krijgt daarbij hulp van Andi, een jongen die in het schoolsponsoringsproject zit. Hij volgt de opleiding tot elektriciën.
Eén set wordt bij Andi thuis geïnstalleerd, de andere 2 bij andere gezinnen in Ampenan.
Andi zal contact- (en onderhoudspersoon) zijn als wij in Nederland zijn.
Hij zal ons ook laten weten hoe de installaties werken, of de gebruikers er het nut van inzien.  

De met zonnepanelen opgewekte stroom (12 Volt) wordt in een accu opgeslagen, en staat helemaal los van het gewone stroomcircuit. De zonne-energie kan dus alleen gebruikt worden voor verlichting en opladen van bijvorobeeld een mobieltje. In de huizen waar de panelen geïnstalleerd worden, verwachten we dat de bewoners ook niet veel meer stroom verbruiken dan voor verlichting.

Of de stroombesparing opweegt tegen de aanschafkosten van de spullen, weten we niet. Wel verwachten we dat de zonnepanelen in combinatie met een accu voor veel mensen een uitkomst zijn tijdens stroomstoringen, met name in de avonduren.
Afhankelijk van de resultaten (en ontvangen sponsorbijdrages) willen we dit project in de toekomst uit gaan breiden naar meer gezinnen.
De projecten ‘sponsoring kleine bedrijfjes’, ‘noodhulp aan gezinnen’, ‘voedselhulp’ en ‘school in Batu Tumpeng’ zijn even in de slaapstand gezet. Indien nodig pikken we deze weer op.

Overige berichten:

Gezinsuitbreiding bij Hamdi en Heni

In februari hebben Hamdi en Heni een baby gekregen, Febrian.
Habil heeft er dus een broertje bij! Na een moelijke start gaat het nu goed met moeder Heni en Febrian.

Bericht uit Java

Van Ibu Wita en de kinderen, die vorig jaar na het overlijden van Pak Harfin naar Java zijn verhuisd, krijgen we geregeld berichtjes. Het gaat nu goed met het gezin, Ibu Wita en de kinderen zijn goed gewend in hun nieuwe omgeving.
Apriliani gaat binnenkort naar de laatste klas van SMP (junior highschool). Ze krijgt een speciale tegemoetkoming van de overheid vanwege haar goede resultaten.
Novia gaat het komende schooljaar naar de brugklas en heeft de basisschool afgesloten met ruim een 8 gemiddeld! Ook Deswita haalt prima cijfers. Zij gaat binnenkort naar de 4e klas van de basisschool.
Broertje Putra gaat naar de eerste klas van de basisschool, zusje Maulidya naar de peuterspeelzaal.

Uitstapje met de kinderen, augustus 2015

We proberen ook dit jaar weer een schoolreisje te organiseren voor alle kinderen.
Of eigenlijk zelfs 2 schoolreisjes…
De groep wordt erg groot en er zitten grote leeftijdsverschillen tussen de kinderen; de jongsten zijn 6, de oudste is  28.
Daarom willen we de groep opsplitsen.
Met de jongere kinderen hopen we weer naar Pantai Sire te gaan; met de bus (of 2, 3 of 4 bussen….) naar het strand, daar lekker spelen, eten, zwemmen en genieten.
We moeten ‘alleen’ nog op zoek naar betaalbare bussen, maar daar gaat Opan zich binnenkort over buigen.

Met de oudere ‘kinderen’ willen we een dagje naar Sekotong, ook zon zee en strand, maar dan op de mooie eilandjes in het zuidwesten van Lombok.


Eilandje in Sekotong


Uiteraard proberen we tijdens ons verblijf in Lombok iedereen via facebook weer een beetje van alles op de hoogte te houden als we zelf in Indonesië zijn.
Over een eventueel reisverslag durven we niets meer te beloven, het verslag van 2014 is nog steeds niet geschreven….
Als goedmakertje hebben we in het fotoboek op onze website een paar mooie foto's uit 2014 gezet.


Tot slot willen we iedereen bedanken voor de donaties, sponsoring, belangstelling en steun in de afgelopen maanden.
En verder uiteraard voor iedereen een hele mooie zomer(vakantie)!

Met vriendelijke groet,

Lombok: Daan, Opan, Ida, Pak Umpuk en Hamdi
Nederland: Peter, Marianne, Tom en Anique

 

Ga naar de Impian Anak FacebookpaginaKlik hier om te doneren
 

info@impian-anak.com - tel: +31 478 539091 - Bankrekening: NL77 KNAB 0205 9517 32 t.n.v. Stg. Impian Anak te Blitterswijck.             .